Over de abonnementen

Waarom bepalen wij welk brood je krijgt?

We zitten in opstartfase van onze abonnementen en logistiek is het op dit moment makkelijker om iedereen hetzelfde brood te geven. Je krijgt wel elke week een andere soort, we hebben 4 soorten: het Superette brood, het granenbrood, het boerenbrood en het speltbrood.
We gaan zeker bekijken om je op termijn de keuze te geven welk brood je wil in je abonnement. Intussen kan je voor het volledige aanbod van De Superette Bokrijk in onze bakkerij of bij de Camionette Superette op de markt terecht.

Wat gebeurt als De Superette Bokrijk sluitingsweken heeft?

Je abonnement is voor een bepaald aantal weken, we hebben bij het bepalen van de einddatum rekening gehouden met de sluitingsweken, dus schuift je abonnement gewoon op.

Jullie hebben geen afhaalpunt in mijn buurt, wat nu?

Het is de opstart van ons abonnementssysteem dus beginnen we met een beperkt aantal afhaalpunten. Het is zeker de bedoeling om dit op korte termijn uit te breiden en nog meer mensen in Limburg de kans te geven een abonnement te nemen.

Ken je zelf 9 andere gezinnen in jouw buurt die ook een abonnement zouden nemen? Laat het ons weten! Dan bekijken we het en krijg jij een abonnement van 1 maand gratis!

Intussen kan je voor het volledige aanbod terecht bij de Camionette Superette op de markt van Hasselt (vrijdag) en Zonhoven (zondag).

Ik wens mijn abonnement stop te zetten, hoe doe ik dat?

Dat zouden we heel erg jammer vinden. Laat ons zeker weten wat de reden is dat je je abonnement stopzet, we kunnen leren uit de feedback van onze klanten.

Stuur ons een mailtje en we zorgen ervoor dat je abonnement vanaf de eerstvolgende maand wordt stopgezet. 

Ik wens mijn abonnement te verlengen, hoe doe ik dat?

Leuk! Normaal contacteren we je zelf met de vraag of je wil verlengen, maar als je staat te poppelen om het ons te laten weten, mag je zeker een mailtje sturen! 

De afhaaldagen passen mij niet...

Dat is jammer! Helaas zijn deze afhaalpunten en -dagen de enige opties en wij streven er naar om in de nabije toekomst het aantal afhaalpunten en afhaalmomenten uit te breiden. Je mag ons altijd laten weten wat jouw voorkeur afhaaldag/afhaalpunt zou zijn, als er voldoende vraag, doen we er alles aan om dit snel te regelen.

Intussen kan je voor het volledige aanbod terecht bij de Camionette Superette op de markt van Hasselt (vrijdag) en Zonhoven (zondag).

Ik kan mijn brood niet afhalen door vakantie, wat nu?

Maak iemand anders blij met ons brood en vraag een familielid, buur, kennis, vriend of collega om je brood op te halen.

 

 

Over brood

Wat is zuurdesem?

Zuurdesem is een natuurlijke fermentatie van deeg. De bacteriën die hiervoor zorgen zijn melkzuurbacteriën (lactobacili) en de natuurlijke gisten uit onze omgeving.
Brood met zuurdesem maken is een compleet natuurlijke wijze om een deeg te doen rijzen. Zonder inbreng van een industrieel gefabriceerde gist. De broden die op deze manier worden gemaakt hebben een langere rijstijd. Onze broden zijn ongeveer 28 uur onderweg. Deze rijstijd geeft het brood meer aroma, maakt het makkelijker verteerbaar en zorgt ervoor dat en blijft het langer houdbaar blijft.

Waarom is het brood zo bruin gebakken?

We werken met een koude, trage fermentatie die ervoor zorgt dat de granen hun voedingsstoffen beter afzetten. In dit proces komen natuurlijke suikers beter naar boven. Deze suikers karamelliseren tijdens het bakken en daardoor krijgen wij dus een brood met een meer gekarameliseerde korst met veel smaak.

Waarom is het brood van binnen vochtig?

Ons brood wordt meer gehydrateerd dan broden die bij industriële bakkers worden verkocht. Daar is het deeg droger omdat het met machines bewerkt moet kunnen worden. Ons natte deeg kan niet in machines en wordt volledig met de hand bewerkt. Doordat onze broden zo vochtig zijn blijven ze langer vers en smaken ze sappig.

Waarom zitten er gaten in het brood?

Door de hoge hoeveelheid water en het lange fermentatie proces produceert ons deeg meer carbondioxide: dit zorgt voor grote luchtbellen. Door alles voorzichtig met de hand te verwerken proberen wij zoveel mogelijk gas in ons deeg te behouden. Zo wordt ons brood luchtig en met een open kruim. Onze boerenbroden hebben grotere gaten, de desem- granen- en speltbroden minder. De structuur van onze roggebroden is zeer verschillend, ze is heel vast en zonder lucht.

Waarom is dit brood goed voor mijn gezondheid?

Om granen te kunnen verteren als mens moeten deze afgebroken worden. De meeste industriële processen doen dit door de granen af te breken zonder de voedingsstoffente bewaren. Zuurdesem is een natuurlijke en vooral trage methode waardoor de granen de kans krijgen om hun voedingsstoffen beter beschikbaar en makkelijker verteerbaar te maken. 

Daarenboven hebben veel mensen klachten bij het eten van conventioneel tarwebrood. Dit kan in de meeste gevallen gelinkt worden aan de aanwezigheid van fytinezuur in de granen. Conventioneel brood rijst maar twee uur waardoor het deeg niet de kans krijgt om dit fytinezuur af te breken. Door het langere fermentatieproces van ons zuurdesembrood breekt dit bestanddeel op een natuurlijke wijze af om zo het brood beter verteerbaar te maken. Daarenboven zijn mineralen en vitaminen in zuurdesembrood beter beschikbaar zodat je lichaam meer voedingsstoffen uit het brood kan halen.

Hoe lang kan je de broden bewaren?

1 week in een papieren- of een linnenzak.

Hoe komt het dat het brood zo lang goed blijft zonder bewaarmiddelen?

Het fermentatieproces van zuurdesem creëert allerlei natuurlijke zuren en bacteriële samenstellingen die goed zijn voor onze vertering. Deze zijn echter ook goed voor het brood zelf en zorgen dat het deeg nog enkele dagen doorwerkt en zelf nog een beetje in smaak ontwikkeld. Water is de beste broodverbeteraar en omdat we dit in grote hoeveelheid gebruiken blijft ons brood langer vers.

Hoe komt het dat het brood duurder is als bij de bakker?

Door uitsluitend biologische en lokaal geproduceerde en verwerkte producten te gebruiken proberen wij ons brood al van de best mogelijke basis te laten starten. 

Wij werken nauw samen met de boeren uit onze omgeving die ons graan produceren en proberen telkens de meest optimale samenstelling van bloem en meel te bekomen. Daarenboven verwerken wij ons brood met de hand en geven het voldoende tijd om tot het beste resultaat te komen. Dit doen wij elke dag zonder kortere wegen te zoeken noch door af te doen aan de kwaliteit van onze ingrediënten.